Fizetési kérelem

A fizetési kérelem a GIROInstant rendszerben használatos szabványosított üzenet, amely:

  • a Kedvezményezett fél által a Fizető félnek címzett fizetési kérésére indul,
  • az azonnali átutalási megbízás megadásához és a Kedvezményezett fél szolgáltatója általi feldolgozásához szükséges valamennyi adatát tartalmazza,
  • a Kedvezményezett szolgáltatójától 5 másodpercen belül eljut a Fizető fél szolgáltatójához,
  • az azonnali átutalási megbízás teljesítéséhez a Fizető fél jóváhagyása szükséges.

Fizetési kérelem szolgáltatás igénybevétele

A szolgáltatás számos helyzetben biztosíthat alternatívát a készpénzfizetéssel szemben, széles ügyfélkör által igénybe vehető, sokféle felhasználási lehetőséget nyújtó új, innovatív szolgáltatás, amely az év minden napján 0-24 óra között folyamatosan működik.

A szolgáltatás igénybevételéhez szükséges információkat a BKR Üzletszabályzat 19.3.2.1 fejezete tartalmazza, amelyet megtalálnak oldalunkon a kapcsolódó dokumentumok között.

Az egyedi fizetési kérelem üzenet továbbítása a biztonságos adatátvitelt nyújtó GIROHáló szolgáltatás zárt hálózatán, az elektronikus tanúsítvány alapú hitelesítési és azonosítási rendszert támogató GIROLock szolgáltatás használatával történik.

A nem időkritikus fizetési kérelmeket tömeges (kötegelt) formában is lehetséges küldeni GIROFix szolgáltatásunk keretében, amelyhez egyszerűsített módon lehet csatlakozni, és kisebb fejlesztést igényel ügyfeleink részéről. Az egyedi és tömeges küldési lehetőségeket akár párhuzamosan, egyidejűleg is igénybe vehetik.

A BKR Üzletszabályzat 27. melléklete, a Fizetési kérelem üzenetáramlási folyamatleírás tartalmazza – a vonatkozó pénzforgalmi jogszabályi előírásokkal összhangban – a szolgáltatás leírását, funkcióit, a szereplőkre vonatkozó szabályokat, valamint a Fizetési kérelem üzeneteinek kezelésével és a feldolgozásával kapcsolatos tudnivalókat és információkat.

Fizetési kérelem tranzakció címzése másodlagos számlaazonosítóval

A Kedvezményezett fél – amennyiben a fizetési kérelmet használó szolgáltatója pénzforgalmi szolgáltatónak minősül – a fizetési kérelmet másodlagos számlaazonosító (mobiltelefonszám, e-mail cím, illetve adóazonosító jel vagy adószám) címzéssel is benyújthat a Fizető fél pénzforgalmi jelzőszáma helyett. Ekkor a Kedvezményezett fél szolgáltatója megkeresi a másodlagos számlaazonosítóhoz tartozó nevet és banki adatokat a másodlagos számlaazonosító adatbázisban, és ennek használatával küldi be a fizetési kérelmet a GIRO Zrt. felé.

GIROFix szolgáltatásunk esetében a másodlagos számlaazonosítóra történő címzést minden ügyfelünk igénybe veheti, mivel ebben az esetben a feloldást és a Fizető fél adatainak kezelését a GIRO Zrt. végzi el.

További információ

Bízunk benne, hogy rövid tájékoztatónk felkeltette érdeklődésüket, további információval kollégáink az info@mail.giro.hu címen vagy a GIRO Zrt. +36 (1) 428‑5623-as telefonszámán állnak rendelkezésükre.

Kapcsolódó dokumentumok

BKR Üzletszabályzata 2024.01.01.

Érvényesség kezdete: 2023-12-31

BKR Díjszabályzata 2024.01.01.

Érvényesség kezdete: 2023-12-31

BKR Üzletszabályzatának 25-29. mellékletei 2024.01.01.

Érvényesség kezdete: 2023-12-31

GIROFix

Tömeges fizetési kérelem küldő szolgáltatás

Bővebben

GIROHáló

Kommunikációs hálózati szolgáltatás üzleti szolgáltatások számára

Bővebben

GIROLock

Hitelesítési szolgáltatás

Bővebben

Kapcsolat