Napközbeni többszöri elszámolási mód - InterGIRO2

A napközbeni többszöri elszámolás során a Klíringtagok a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendeletben meghatározott fizetési megbízásokat a BKR Üzletszabályzatában rögzített időkereten belül, folyamatosan küldhetik be a GIRO Zrt.-hez 2012. július 2-tól.

A GIRO Zrt. kezdetben naponta kétóránként, öt ciklusban, 2015. szeptember 7-től naponta tíz alkalommal, óránként számolja el a befogadott és fedezettel rendelkező megbízásokat, és az elszámolás eredményét a Klíringtagoknak, valamint az MNB-nek teljesítésre átadja. Minden ciklusban a pozíciók előzetes kiszámításával párhuzamosan meghatározásra kerül a szükséges fedezet összege. Az elszámolás tényleges fedezetét a GIRO Zrt. VIBER-ben vezetett elszámolásforgalmi technikai számlájára beszedett összegek képezik. A fedezetlen megbízások átgörgetésre kerülnek a következő ciklusba, vagy a nap végén törlődnek. Az elszámolást követően a VIBER-ben az elszámolásforgalmi technikai számla kiürítésével, tehát az elszámolási pozícióval kiszámított egyenlegek átutalásával történik meg a teljesítés.

Az InterGIRO 2 - napközbeni elszámolás folyamatát és üzeneteit a BKR IG2 EIS dokumentum tartalmazza, amely regisztrált felhasználóink részére bejelentkezést követően érhető el GIROnline felületünkön.

AZ INTERGIRO2 - NAPKÖZBENI TÖBBSZÖRI ELSZÁMOLÁSI MÓD PLATFORMON TÁMOGATOTT FIZETÉSI MÓDOK

Az InterGIRO2 - napközbeni többszöri elszámolási mód platform átutalásokat számol el. Az IG2 elszámolás szempontjából közömbös, hogy az átutalások eredetileg egyedi, vagy csoportos megbízásként érkeztek be az átutaló bankjához. Az IG2 platformon lehetőség van a kedvezményezett bankja részéről történő visszautasításon az eredeti átutalásra történő pontos hivatkozásra (a visszautasítás tartalmazza az eredeti átutalás lényeges adatait). Mód van az átutalások visszavonásának kezdeményezésére, amit a kedvezményezett bankja pozitív válasszal teljesíthet, vagy negatív válaszüzenettel elutasíthat.

Kapcsolódó dokumentumok

BKR Üzletszabályzata 2024.01.01.

Érvényesség kezdete: 2023-12-31

BKR Díjszabályzata 2024.01.01.

Érvényesség kezdete: 2023-12-31

BKR Üzletszabályzatának 25-29. mellékletei 2024.01.01.

Érvényesség kezdete: 2023-12-31

A napközbeni elszámolási módban alkalmazható tranzakció típusok

A napközbeni többszöri elszámolás során elszámolt tranzakciók visszakeresése igénybejelentés

BKR igénybejelentés a GIROHálón kiküldött IG2 állományok újraküldésére

GIROHáló

Kommunikációs hálózati szolgáltatás üzleti szolgáltatások számára

Bővebben

GIROLock

Hitelesítési szolgáltatás

Bővebben

GIROMail

A GIROHáló elektronikus üzenetküldő szolgáltatáseleme

Bővebben

GIROnline

Interneten keresztül végezhető gyors, kényelmes ügyintézés

Bővebben

Kapcsolat