Azonnali elszámolási mód (GIROInstant)

A hazai pénzforgalom hatékonyságának további növelése érdekében 2020. március 2-án bevezetésre került az azonnali elszámolás. Az új elszámolási mód biztosítja, hogy az év minden napján 0-24 órában működő szolgáltatással néhány másodperc alatt lebonyolíthatók legyenek a fizetések a magyarországi fizetési számlák között. Az azonnali elszámolási módban a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet szerinti, elektronikus csatornán, forint fizetési számláról forintban, eseti jelleggel megadott, legfeljebb 10 millió forint összegű átutalások kerülnek elszámolásra, de bankközi megállapodások alapján akár magasabb összegek is teljesíthetőek. Az azonnali elszámolási módban lehetőség van fizetési kérelem benyújtására, amellyel egy pénzügyi követelés jogosultja egyszerűen eljuttathatja fizetési kérését a fizető fél számára.

Az azonnali elszámolás bevezetésével számos fizetési helyzetben lehetővé vált az elektronikus fizetés használata, és a korábbinál jóval szélesebb körben teremt választási lehetőséget a készpénzhasználat mellett, illetve azt helyettesítve.

Az azonnali elszámolások fedezetét a közvetlen résztvevők a VIBER-ben vezetett gyűjtőszámlán előzetesen biztosítják, de lehetőségük van szükség esetén VIBER üzemidőn kívül is további fedezet bevonására.

Fizetési kérelem, GIROFix

Egyedi fizetési kérelem

A fizetési kérelem a kedvezményezett által kezdeményezhető egyedi átutalási megbízás, ami a GIROInstant rendszeren keresztül továbbítható a fizető fél részére, aki akár egy gombnyomással jóváhagyhatja azt, és azonnali fizetésként, másodpercek alatt teljesülhet a tranzakció.

Kötegelt fizetési kérelem - GIROFix

A fizetési kérelem szolgáltatást bármely intézmény igénybe veheti, akár közvetlen csatlakozással, egyedi tranzakciók beküldésével, akár a GIROFix szolgáltatásunkon keresztül, amely nem időkritikus fizetési kérelmek tömeges kezelését biztosítja egyszerűsített módon.

Másodlagos számlaazonosító

A GIRO Zrt. másodlagos számlaazonosító szolgáltatása biztosítja, hogy az azonnali átutalások és fizetési kérelmek ne csak a számlaszám ismeretében legyenek benyújthatók, hanem előre regisztrált másodlagos számlaazonosítók alapján, amelyek jelenleg az alábbiak lehetnek:

  • bármely országhoz tartozó országhívót tartalmazó mobiltelefonszám;
  • adóazonosító jel vagy adószám;
  • elektronikus levelezési cím.

Kapcsolódó dokumentumok

BKR Üzletszabályzata 2021.01.01.

BKR Díjszabályzata 2021.01.01.

BKR üzletszabályzat 25-29 sz. mellékletei

2021. évi elszámolásforgalmi naptár

GIROInstant átutalási limitösszeg és fizetési kérelem nyilvántartás 2021.05.01.

GIROHáló

Kommunikációs hálózati szolgáltatás üzleti szolgáltatások számára

Bővebben

GIROLock

Hitelesítési szolgáltatás

Bővebben

GIROMail

A GIROHáló elektronikus üzenetküldő szolgáltatáseleme

Bővebben

GIROnline

Interneten keresztül végezhető gyors, kényelmes ügyintézés

Bővebben

GIROFix

Tömeges fizetési kérelem küldő szolgáltatás

Bővebben

Kapcsolat